Tweejaarlijkse Prijs Kinderklimaatboek

Tweejaarlijkse Prijs Kinderklimaatboek

Vanaf 2019 reiken de Grootouders voor het Klimaat elke 2 jaar de prijs uit voor het meest inspirerende Kinderklimaatboek

Grootouders lezen voor op basisscholen en andere plekken uit boeken die gaan over de opwarming van de aarde en duurzame oplossingen. Dit om kinderen te informeren en te motiveren.

Vanzelfsprekend zijn aansprekende, goed op de doelgroep geschreven informatieve boeken daarbij onmisbaar! De prijs is bedoeld om auteurs en uitgeverijen aan te sporen meer goede boeken te schrijven over klimaatverandering voor alle leeftijden.

Klimaatboek K5A1164 Winnaar 1

de beste kinderklimaatboeken van 2022 en 2023

Ook in 2024 worden prijzen uitgereikt voor de beste kinderklimaatboeken van 2022 en 2023.
Het gaat om drie prijzen voor drie leeftijdscategorien: 0 t/m 5 jaar, 6 t/m 9 en 10 t/m 13 jaar.
De prijsuitreiking zal op woensdag 26 juni 2024 plaatsvinden op basisschool het Schateiland in Utrecht, om 15.00 uur.

Drie leden van de werkgroep ‘kinderklimaatboeken en voorlezen’ van de Grootouders voor het klimaat hebben 58 boeken gelezen, die de diverse Nederlandstalige uitgevers ons het afgelopen jaar hebben toegezonden. Deze lijst is teruggebracht tot een Longlist van 31 boeken en daaruit is een Shortlist samengesteld van 13 boeken, 4 voor de jongste leeftijdsgroep, 5 voor de middelste en ook 4 voor de jonge tieners. Download de poster van de Shortlist.

De jury

De jury, die de uiteindelijke keuze maakt bestaat uit twee tieners, twee twintigers en twee veertigers:
Steven Gorter, Evi Bikker, Tiffany Septier, Marlou Duchateau, Margriet Kramer en Simone Talla.
Vanaf eind januari zullen de juryleden in een aantal juryberaden besluiten welke boeken de prijs krijgen.

De werkgroep Kinderklimaatboeken bestaat uit: Djuke Zwier, Anja Wouters, Ali Lely, Margriet Goddijn

De jury zal bij het beoordelen van de boeken naast de stijl, personages en verhaallijn extra aandacht besteden aan de informatie die er over klimaatverandering wordt gegeven en of de tekst kinderen inspireert om met oplossingen aan de slag te gaan.

Andere prijswinnaars

Het winnende boek van 2022 is geworden: “Kunnen we de ijsberen echt helpen? Ja dat kan!”, door Katie Daynes, ill. Roisin Hahessy, Usborne Publishers, 2021, vertaald door Els Peeters. Lees het bericht over de prijsuitreiking op de RK Basisschool De Kubus in Amersfoort.

Het winnende boek van 2020 is geworden: Janouk zoekt een duurzame wereld, door: Janouk Kelderman. De prijsuitreiking heeft in de zomer van 2021 plaatsgevonden.

Wat kun jij doen?

Grootouders Voor Het Klimaat

Blijf altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je in.
Ga naar de inhoud