In 2015 wandelde Dick Van Elk (77), grootvader van 6 kleinkinderen, samen met vele anderen naar Parijs t.g.v. COP 21. Al lopend en pratend met o.m. Marjan Minnesma (Urgenda) en Lucas de Groot ontstond het idee om regelmatig als grootouders bijeen te komen op het Plein in Den Haag. Om de volksvertegenwoordiging en de regering aan te sporen haast te maken met het verminderen van de CO2 uitstoot. Zo ontstond de beweging van wat nu de ‘Grootouders voor het Klimaat’ is. Tijdens die wandeling zei hij er dit over:

Zijn studie chemische techniek en bedrijfskunde leidde naar een werkzaam leven bij Unilever en IBM en later als zelfstandig ondernemer op het gebied van ICT.

In zijn vrije tijd was Dick initiatiefnemer van één van de eerste energiecoöperaties met een windmolen “De Windvogel” in Reeuwijk. Zijn overtuiging dat wind en zon van iedereen is en dat een coöperatie een goede vorm is om duurzame energie betaalbaar te houden heeft geleid tot een initiatief voor onderzoek -samen met andere grootouders naar de mogelijkheden voor het realiseren van een energiecoöperatie van grootouders.

Klimaattovenaar
In het najaar van 2021 liep Dick als klimaattovenaar mee met de Climate Miles naar Glasgow waar de 26e Klimaatconferentie (COP 26) plaats vond. Onderweg sprake hij vele mensen aan en toverde het klimaatprobleem om tot een gezamenlijk probleem waarvoor ieder van ons verantwoordelijk is.

Tot slot: Dick hoopt dat we eindelijk snel doorpakken met de duurzaamheid; we weten immers al meer dan 50 jaar wat er mis is.

Ter gelegenheid van Kerst 2022 schreef Dick een kerstboodschap.

Dick Van Elk

Meer actieve grootouders

Ga naar de inhoud