Mijn naam is Vera Hovers. Ik ben een vrouw van 64 jaar oud en woon samen met mijn echtgenoot Ron, in Maastricht. We hebben een dochter van 37 jaar oud, Julia. Zij woont ook in Maastricht, met haar man en kinderen. Zij heeft drie kinderen, een jongen van 10 jaar, Bram, een meisje van 5 jaar, Carlijn en een jongetje van 2 jaar oud, Tuur. We zien elkaar iedere week. Ik pas een dag in de week op, maar omdat we zo dicht bij elkaar in de buurt wonen zien we elkaar soms vaker.
Kort na de geboorte van mijn oudste kleinkind werd ik me bewuster van het klimaat en de zorgen die daarover zijn. Ik ging daar meer over lezen en bezocht bijeenkomsten van Greenpeace en Milieudefensie. Hier was ik al jaren passief lid van, maar omdat de bijeenkomsten vaak ik de randstad zijn, en ik nog werkte, kwam ik niet verder dan af en toe een handtekening zetten en regionale bijeenkomsten bezoeken. Soms nam ik deel aan een regionale actie.
Ik ben algemeen verpleegkundige van beroep en werkte meer dan 40 jaar in het Universitair ziekenhuis van Maastricht. 10 jaar als verpleegkundige op de nierdialyse- en transplantatie- afdeling en 30 jaar als specialistisch verpleegkundige bij de afdeling klinische genetica.
In de jaren tussen 2015 en 2020 werd ik bezorgder en angstiger over het klimaat. Dit ging zo ver dat ik in een depressie raakte. Ik ben ernstig ziek geweest en werd opgenomen in de psychiatrie. Na jaren van “praten en pillen” kan ik deze periode nu achter mij laten. Ik heb geleerd dat het helpt om in actie te komen en iets te doen voor het klimaat in plaats van alleen erover lezen, programma’s kijken en piekeren.
Toen ik las over de grootouders voor het klimaat heb ik me direct aangesloten. In de eerste jaren liepen de acties vaak via Urgenda in samenwerking met de grootouders voor het klimaat. Ik heb meegelopen met de klimaatmars naar Glasgow en doe steeds meer mee aan landelijke- en regionale acties. Omdat ik nu gepensioneerd ben gaat dit ook gemakkelijker.
Sinds 2022 is er een klein groepje ‘grootouders’ in Maastricht en omgeving waar we plaatselijke acties mee vormgeven. Er is ook een groepje in Heerlen en omgeving en in midden Limburg. Daar zoeken we aansluiting bij. In midden Limburg hebben we een voedselbos opgestart en in Heerlen hebben we op de klimaatmarkt gestaan. In Maastricht werken we aan vergroening van de stad en proberen we met maatregelingen het zware en vervuilende verkeer uit de stad te krijgen.
Binnenkort gaan we de ‘Toekomststoel’ aanbieden aan de gemeenteraad.
Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een leefbare- en fijne toekomst voor alle kleinkinderen van de wereld.